Reading /Writing the Junction Posters By Studio Jaywall
24/11/15
In a rapidly changing neighbourhood, how does the past meet the future? This project examines the typographic landscape of the Junction, a historically working class neighbourhood in Toronto’s West End that’s becoming gentrified.

Credits

Creative Directors: Jay Wall, Kevin Yuen Kit Lo

Designers: Jay Wall, Kevin Yuen Kit Lo

 

Description 

In a rapidly changing neighbourhood, how does the past meet the future? This project examines the typographic landscape of the Junction, a historically working class neighbourhood in Toronto’s West End that’s becoming gentrified. Photographs of the storefront signage on local streets were combined in a poster series to create a commentary on urban change, with statements such as “Neighbourhood Repair” and “Imported Taste”. These were exhibited in a local restaurant alongside a black and white collage documenting the current signage of the area. The exhibit sparked conversations with local residents and newcomers about hopes for the neighbourhood’s future.

 

Judge's Comment

 The Reading/Writing The Junction project completely won me over. I was instantly drawn to the process and result. The critical need for graphic design in places of business is obvious. Graphic designers are like architects – adding value to the physical spaces we inhabit, those of yesterday, today and tomorrow. The project illustrates this very well and the graphic result does a great job communicating the diversity and richness of design in our society. –Claude Auchu